Edukacinė programa „Duonos kepimas“

Birželio 14 d. 5 klasės mokiniai kartu su mokytoja E. Dovidoniene ir klasės vadove D.  Freibergiene vyko į Šiaulius, Žaliūkių malūnininko sodybą,  kur mokiniams buvo pravesta iš Kultūros paso priemonių – etninės kultūros, istorijos ir lietuvių kalbos integruota pamoka kitoje aplinkoje „Duonos kepimas“. Sakoma, jog duonos skonis – tai gyvenimo skonis. Norite sužinoti, koks jis – ateikite pas mus, į Žaliūkių malūnininko sodybą, maloniai mus kvietė šventiškai nusiteikusi „gaspadinė”. Susėdę prie karščiu alsuojančios krosnies, vaikai išgirdo pasakojimą apie sunkų duonos kelią nuo sėjos iki balta staltiese užtiesto stalo, sužinojo valstiečių buityje gyvavusias duonos kepimo tradicijas, papročius ir ritualus. Edukacinio užsiėmimo metu kepėme kvapnią, natūraliai subrandintą, ruginę duonelę. Kiekvienas turėjo galimybę pamatyti kaip užminkoma duonelė ir padaryti savo rankomis savąjį duonos kepalėlį ir jį iškepti. Įsijautėme ir į kasdieninį  malūnininko šeimos gyvenimą, malėme grūdus senovinėmis girnomis. Ir, žinoma, ragavome duonelę, užteptą sviestu ir pabarstytą maltais linų sėmenimis ar kanapėmis, žaliaisiais prieskoniais. Kiekvienas su savo kepta šviežutėle, kvapnia ir šilta  duonele, kurios gardumas  neišmatuojamas, kupini įspūdžių grįžome namo.

5 klasės vadovė D. Freibergienė

 

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas.